Ekim ayı başında Barış Pınarı Harekâtı ile başlayan süreç endekse satış getirmiş ve haber akışlarının etkisi ile BIST100 baskı altında kalmıştı. Ardından gerek Rusya ve ABD ile yapılan görüşmeler neticesinde, iki ülkeye tanınan sürelerin ardından operasyon sürecinin bitmesi ile endeksteki hareket 93 bin bölgesinden trendine başlayıverdi.
Bu hareketi tetikleyen gelişmeler içerisinde, yalnızca sınır ötesi gelişmeler yok. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimleri tarafında daha ılımlı politika izlemesi, şirket net karlarının, 2018 sonu ve 2019 yılı ilk 6 aylık dönemlere nazaran daha iyi olabileceği beklentisi, not görünümlerinde olası iyileştirmeler, makro ekonomik verilerin toparlanması, dış ilişkilerin kuvvetlenmesi gibi unsurları da eklemek gerekir. Bu gelişmelerin desteği ile endeks önce psikolojik bir nokta olan 100 bin seviyesini aştı. Yılı tamamlarken 115 bini test eden endeks ocak ayının ikinci haftasında yeni rekor denemeleri yapıyor. Asıl soru şimdi şu: Endeks daha ne kadar rekor denemesi yapar?
İşte bunun içinde şapkamızı önümüze koyup hesap kitaba ve ayrıntıları detaylandırmaya başladık.
Birincisi, Merkez Bankası faiz indirimleri konusunda daha yumuşak ton izleyebileceği beklentisi varken artık bu indirimlerin yansımalarını göreceğimiz bir reel sektör var. Buraya bir de iyileşen ekonomik verileri de eklemekte fayda var.
İkincisi, 2019 yılı dördüncü çeyrek dönemine dair şirketlerin iyi bilanço beklentileri fiyatlandı yorumunu yapıyoruz. Fakat ne kadarı fiyatlandı sorusuna hala alanı var demek bizce uygun bir değerlendirme olur. Dolayısıyla birinci çeyrek dönemi bitimine kadar en azından bu beklentilerin fiyatlamalar içerisinde yer alacağını düşünüyoruz.
Üçüncüsü, yabancı kurumaların, “Türk hisse senetlerinin cazibeli olduğu ve hali hazırda iskontolu kaldığına” dair yorumlar gündemde. Yabancı takas oranı yüzde 61 seviyesinde ve endeks rekora bu seviye ile girdi. Yani yabancı ağırlığı var fakat geçtiğimiz yılların aynı döneminde endeks rekora giderken yabancı ağırlığı da aynı ivme ile bir o kadar artarken şimdi aynı ivme yok. Yani yerli yatırımcının ile ilerleyen endekse bir de yabancı desteği gelse süreç daha pozitif olabileceğini değerlendiriyoruz.
Dördüncüsü, Türk şirketlerin Londra’da yabancı yatırımcılar ile görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu iyi bir gelişme. Yabancıya yatırımların anlatılması, tanıtılması ve Türkiye varlıklarına çekilebilmesinin önemini ekonomide yaşadığımız geçmiş süreçleri baz aldığımızda ne kadar kritik olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Ve son olarak dış ilişkiler… Tahmin edilenden daha iyi bir konuma gelen dış ilişkilerimiz, kurduğumuz temaslar gerek ticaret gerekse siyasi anlamda olumlu bir tabloyu bize sunuyor.
Tüm bu ayrıntılar ve daha iyimser beklentilerinde yer aldığı piyasa görünümüne ilişkin riskler ise jeopolitik unsurlar ve olası ABD-Çin anlaşmazlığından dolayı global piyasalarda yaşanabilecek satışlar söz konusu olabilir.
Gelelim sorumuza. Endeks daha ne kadar rekor denemesi yapar? Evet, endeks saymış olduğumuz bu pozitif doneler ile rekor denemelerine devam edebilir. Kısa vadede en yakın direnç 121 bin 804 (son değer baz alınmıştır) olurken, yukarıda 130 bin – 135 bin alanına kapı aralanmış görünüyor. Dolayısıyla, veri bazlı gelişmelerin dışındaki iyimserliğin sürmesi ve jeopolitik anlamda sınırda olumsuz bir sürecin yaşanmaması halinde endeks pozitif seyrini koruyabilir. Ara ara kar satışları ile düzeltmeler mümkün işte böyle bir durumda da 120 bin bandının kırılmaması önemli olacaktır.
Ayrıca dipnot olarak şunu da eklemekte fayda var, yeni rekor ardından endekste aşağıda 118 bin 500 seviyesinin önemli bir destek noktası olduğuna dikkat etmek gerekir. Yaklaşık bir haftada 111 bin – 121 bin yani 10 bin puanlık bir yükselişin ara düzeltmesi muhtemel bir yükseliş için güç toplama anlamına gelecektir.